De hotels

in de Azoren

Cultuur van Zuid-Frankrijk

Wie in Zuid-Frankrijk slechts in de populaire badplaatsen blijft, zal weinig zien van de cultuur. Hiervoor kun je beter een van de musea in het zuiden van Frankrijk bezoeken of het binnenland intrekken. Hoewel de Fransen bekend staan als een gastvrij volk, trekken ze zich steeds meer terug van de met toeristen overspoelde kustplaatsen. We raden je dus aan om, naast de populaire Zuid-Franse badplaatsen, ook de kleine dorpjes te bezoeken!

Frankrijk is rijk aan tradities en cultuur. Zo spelen familie, eten en etiquette een grote rol in de Franse cultuur. Daarnaast zijn de Zuid-Fransen ook zeer hartelijk. In plaats van een simpele ”Hallo” begroeten de Fransen elkaar vaak met 2 kussen op de wang.
Geschiedenis

Al sinds de negentiende eeuw speelt de Franse cultuur een grote rol. Dit is vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar. Denk maar eens aan mode, etiquette, kunst en de horeca. De Franse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in onze hedendaagse cultuur. Maar hoe ziet de Franse cultuur er in Frankrijk zelf eigenlijk uit?

Het eerste aspect, dat erg belangrijk is voor de Fransen, is ”trots”. De Fransman is trots op zijn vaderland, zijn taal en zijn familie. Dit is voor toeristen ook goed merkbaar. Zo krijg je vaak veel meer voor elkaar, wanneer je de Franse taal spreekt. De inwoners van Zuid-Frankrijk zien dan, dat je je best doet om hun cultuur te begrijpen.

Het tweede aspect van de Franse cultuur, dat handig is om te weten, is de Franse begroeting. In Zuid-Frankrijk is het heel normaal om iemand een hand te geven. In Nederland zijn we vaak wat afstandelijker en begroeten we elkaar vaak alleen verbaal. Ben je een familielid of een kennis van een Fransman? Dan krijg je altijd 2 kussen op de wang! Naast de fysieke begroeting hechten de Fransen ook veel waarde aan etiquette. Zo is het heel normaal om bijvoorbeeld winkelmedewerkers te begroeten met ”Bonjour, monsieur/madame!”.

De inwoners van Zuid-Frankrijk hechten veel waarde aan etiquette en privacy. Zo spreken Fransen elkaar eigenlijk nooit aan met hun voornaam. Dit doen ze eigenlijk alleen maar bij familie of goede vrienden. Maar wanneer weet je eigenlijk of je beschouwd wordt als een goede vriend door een Fransman? Dit ben je vaak, wanneer je wordt uitgenodigd om aan te schuiven bij een maaltijd. In tegenstelling tot onze cultuur, is klagen niet iets dat veel gebeurd in Zuid-Frankrijk. De meeste Zuid-Fransen hebben een zeer relaxte houding en passen zich vrij makkelijk aan, aan een vervelende situatie.

 

Foto’s van de Franse cultuur